Handrevalidatie concentreert zich op de behandeling van patiënten met hand- en/of polsklachten. Dit kan zowel bij een conservatieve behandeling (niet-operatief) zijn als revalidatie na een operatieve behandeling.
De behandeling begint met een zeer uitgebreid intakegesprek waarin ook diverse metingen worden uitgevoerd; vervolgens wordt er een individueel behandelplan uitgewerkt aangepast aan de noden en activiteiten van de patiënt en rekening houdend met het eventuele protocol doorgegeven door de behandelend arts.
Op regelmatige basis worden de eventuele metingen opnieuw uitgevoerd en wordt de arts door middel van een verslag op de hoogte gehouden. Patiënten kunnen bij ons terecht afhankelijk van het letsel of de operatie die werd uitgevoerd.
In alle vestigingen worden verschillende specialisaties aangeboden zodat een diversiteit aan behandelingen kan worden aangeboden.
De algemene revalidatie vormt de basis en kerntaak van Kinegroep. Via een geïndividualiseerd revalidatietraject worden patiënten professioneel begeleid met als doel het herstellen van de lichamelijke ongeschiktheid. Samen met de patiënt wordt in open communicatie het revalidatietraject uitgerold.
Neurologische revalidatie richt zich op het behoud, herstel en/of verbetering van mogelijkheden van personen met een neurologische aandoening. Op deze manier wordt getracht de gevolgen van de aandoening te verminderen en de levenskwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Neurologische revalidatie vraagt vaak een multidisciplinaire aanpak. Indien nodig wordt in de praktijk dan ook samengewerkt met de logopedisten van Logopedie Oud-Turnhout.
Handrevalidatie concentreert zich op de behandeling van patiënten met hand- en/of polsklachten. Dit kan zowel conservatief (niet-operatief) zijn als revalidatie na een operatieve behandeling. De revalidatie wordt volledig afgestemd op het letsel en aan de hand van verschillende metingen doorheen de revalidatie, wordt een behandelplan uitgewerkt en aangepast.
Bij manuele therapie wordt het lichaam als één geheel bekeken en gaat men op zoek naar de onderliggende oorzaak van de pijnklachten. Het doel is om de verschillende delen van het bewegingsapparaat te herstellen en te verbeteren. Hierbij is er bijzondere aandacht voor de onderlinge samenwerking van spieren, gewrichten en zenuwen in wervelkolom en extremiteiten.
Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling is er nood aan specifieke begeleiding. Samen met de patiënt worden ademhalingstechnieken aangeleerd en verschillende manieren om weeën op te vangen overlopen. Verder is er ook aandacht voor behandeling van bekkenklachten en herstel na de geboorte.
Door middel van bekkenbodemtherapie wordt een breed scala aan bekkenbodemklachten behandeld, gaande van klachten omtrent incontinentie of pijn in de bekkenregio tot disfuncties in de bekkenbodemregio. Een specifieke, individuele aanpak is hierbij noodzakelijk.
Dry needling is een behandelingsmethode waarbij een fijne naald wordt gebruikt om spieren langdurig te doen ontspannen, dit is een onderdeel van de myofasciale therapie. Het doel van deze therapie is het verminderen van pijn en spierspanning door het deactiveren van een hypergevoelige spierknoop. Deze pijnlijke punten (triggerpoints) ontwikkelen zich o.a. door verkeerd gebruik, standafwijkingen, emoties of stress.
Klachtgericht, mobiliserend, verstevigend of stabiliserend trainen met als doel bepaalde spiergroepen activeren, pijn dempen, gewrichten mobiliseren of blessures voorkomen. De core(stability) is het korset waarrond heel ons lichaam draait, met gerichte oefeningen proberen we zowel de rugspieren, zijwaartse als voorwaartse buikspieren op te trainen zodat we druk wegnemen op andere passieve structuren.
Bij post-operatieve revalidatie wordt er gestreefd naar een optimaal herstel na een recente ingreep aan het bewegingsapparaat. Tijdens de revalidatiefase wordt de focus gelegd op het littekenweefsel, pijnreductie, mobiliteit, functieherstel en spierversterking. Er wordt een progressief individueel revalidatieschema opgesteld dat rekening houdt met de belastbaarheid en andere persoonlijke factoren.
Toepassing: de perifere zenuwvezels stimuleren
Inspanningstherapie richt zich op het in stand houden of opbouwen van de conditie en het uithoudingsvermogen, onder andere bij longaandoeningen en hartrevalidatie. Via monitoring van de verschillende parameters worden trainingsschema’s opgesteld, rekening houdende met de aandoening.
Deze revalidatiemethode is de laatste jaren in opmars en kan zich op alle gebieden van de kinesitherapie richten. Ondanks het feit dat de voordelen van een fysiek contact uiteraard verloren gaan, is telerevalidatie een manier die toelaat om een behandeling van op afstand te volgen. Zo kunnen patiënten die niet aanwezig kunnen zijn in de praktijk door verschillende oorzaken (quarantaine, ziekte, ziekenhuisopname, vakantie,...) hun revalidatieproces verderzetten en gemotiveerd blijven oefenen.